Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj
Kategorie
JAK WYBRAĆ EKSPRES DO KAWY?


Ekspresy do kawy – hit ostatnich lat


Ekspres do kawy niegdyś był trudno osiągalnym rarytasem, urządzeniem dla najzamożniejszych i czymś, na co pozwolić mogli sobie wyłącznie najprawdziwsi smakosze kawy. Dziś jest zupełnie inaczej i gości on nie tylko w firmowych biurach czy kawiarniach, ale także w wielu domach. Kto raz spróbuje „małej czarnej” z ekspresu, ten nie zamieni już jej na żadną typową zalewajkę.


Ekspresy do kawy: czy to się opłaca?


To właśnie niezwykła jakość i aromatyczność przygotowanej kawy jest wizytówką ekspresów. Choć trzeba się liczyć, że na urządzenie należy przeznaczyć konkretną sumkę, to nie pożałujemy wydanych pieniędzy. Paradoksalnie ekspres pozwala… zaoszczędzić! W zaciszu domowym, bez opuszczania ciepłego i przytulnego mieszkania, możemy zaparzyć dokładnie taką kawę, jaką lubimy najbardziej. To z korzyścią wpłynie na stan naszych finansów, bowiem rzadziej zasilać będziemy kawiarniane kasy. Własnoręcznie przygotowaną kawą z ekspresu zachwycać można także gości.


Bogaty rynek ekspresów do kawy – który z nich wybrać?

Producenci oferują wiele rodzajów i marek ekspresów. W tej mnogości propozycji można się nieco pogubić. Jak zatem wybrać odpowiedni ekspres?

Jednym z oferowanych urządzeń jest ekspres przelewowy. Jego zasada działania nie jest skomplikowana. Podgrzana woda przelewana jest przez filtr ze zmieloną kawą, a całość skrapla się do dzbanka. Niektóre z tych ekspresów wyposażone są dodatkowo w podstawkę podgrzewającą, dzięki której przygotowany płyn jeszcze dłużej utrzymuje swoją temperaturę. Część ma także młynki, które pozwolą na świeże zmielenie ziaren, co wydobywa niezwykły aromat. Cena tego typu urządzeń waha się od kilkudziesięciu do kilkuset złotych. Do jego zalet należy łatwość w obsłudze oraz to, że za jednym razem możemy przygotować kilka filiżanek napoju. Należy mieć jednak na uwadze, że pracochłonny proces przygotowywania kawy pozwala na zaparzenie tylko jednego rodzaju napoju, a ponadto powinno się regularnie wymieniać filtry.

Na nieco podobnej zasadzie działają ekspresy ciśnieniowe. Maszyna tłoczy gorącą wodę przez sitko ze zmielonymi ziarnami kawy, w wyniku czego powstaje czarny skroplony napój – espresso. To ono stanowi podstawę do przyrządzenia innych kaw, np., cappuccino czy caffe latte.

Sam ekspres występuje w różnych wersjach: są ekspresy na kapsułki, automatyczne oraz kolbowe.

Te pierwsze cieszą się chyba największą popularnością. Ich obsługa jest niezwykle prosta, bowiem są całkowicie zautomatyzowane. Wymagają użycia specjalnych kapsułek ze zmieloną kawą. Te pakowane są w szczelnie zamkniętych pojemniczkach tak, aby nie traciły nic na swoim aromacie. Możemy z nich „wyczarować” klasyczne espresso, caffe latte czy macchiato. Same urządzenia są stosunkowo tanie, co jest ich ogromnym plusem. Musimy mieć jednak na uwadze, że regularnie należy do nich dokupywać kapsułki.

Z kolei klasyczne ekspresy automatyczne to urządzenia dla wszystkich, którym brakuje czasu. Zaparzą kawę w iście błyskawicznym tempie. Wystarczy wcisnąć jeden przycisk, aby za chwilę delektować się „małą czarną”. Często maszyny tego typu posiadają młynek, dzięki któremu samodzielnie mielą ziarna kawy, co odróżnia je od ekspresów kapsułkowych. Są bardziej zaawansowane, umożliwiają przyrządzenie wielu rodzajów kaw, pozwalają zaoszczędzić czas i przygotować stosunkowo zdrowszą kawę.

Ekspresy kolbowe mają już nieco innych sposób działania, a ich obsługa wymaga poświęcenia nieco więcej czasu. Mimo to są bardzo cenione przez smakoszy. Odpowiednią ilość wcześniej zmielonej kawy wsypuje się do sitka z kolbą, następnie przymocowuje się ją do urządzenia, by otrzymać gorący napar.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Oprócz funkcjonalności i sposobu działania należy również zwrócić uwagę na parametry urządzeń.

Wśród nich jest moc: im większa, tym szybciej przebiega proces parzenia kawy. Na jego czas wpływa również ciśnienie wytwarzane podczas pracy ekspresu. Te niskociśnieniowe wydłużają proces parzenia, a według niektórych źródeł nie usuwają z napoju szkodliwych składników. Z kolei wysokociśnieniowe działają zupełnie odwrotnie i pozwalają na przygotowanie kawy nawet w 30 sekund!

Zwróćmy także uwagę na wielkość pojemników na kawę i wodę. Jeżeli często i w dużych ilościach pijemy kawę, warto, aby te były większych rozmiarów. W przeciwnym razie zbiorniki powinny być mniejsze, by napój w nich niepotrzebnie nie zalegał.

Ważny jest również rozmiar. W małych pomieszczeniach postawmy na niewielki ekspres, który nie będzie zbytecznie zajmował miejsca.

Przy zakupie ekspresu wybierajmy go z głową i dopasujmy do własnych potrzeb oraz możliwości.

Podziel się tym artykułem
powrót