Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy, kliknij tutaj
Kategorie

Poznaj rodzaje kaw i sposoby jej przygotowania.

Prawdziwi pasjonaci kawy z pewnością potrafią rozpoznać jej gatunki po samym zapachu. Jednak nie każdy posiada tę zdolność. Coraz większa ilość produkowanych gatunków kawy, sprawia że ciężej jest się w tym wszystkim odnaleźć. Poznaj jakie są rodzaje i gatunki kaw i dowiedz się jak zaparzyć idealną kawę. 

Ziarna kawy

Arabika to najstarszy i jednocześnie najpopularniejszy gatunek kawy na świecie. Pochodzi z Afryki, gdzie odkryto wyjątkową tę odmianę kawowca. Inne rejony świata również zaczęły hodować roślinę, natomiast ze względu na jej wysokie wymagania klimatyczne było to bardzo trudne. Co warto wiedzieć o popularnej kawie Arabika? Stanowi ona większą część światowych upraw (70%). Jej smak może być różny - delikatny, lekko cytrusowy, orzechowo-czekoladowy, natomiast konsystencja pozostaje aksamitna. Cena kawy zależna jest on rejonu, w którym jest uprawiana. Na cenę ma wpływ temperatura jak i wysokość nad poziomem morza. Najdroższa kawa pochodzi z rejonów Azji oraz Afryki. To tam jest idealna temperatura, niskie pH gleby, a plantacje znajdują się na wysokości minimum 1000 m. n.p.m.. Za taką kawę możemy zapłacić nawet około 80 złoty za kilogram.

Robusta to kawa z całą pewnością prostsza w uprawie. Plantacje mogą znajdować się w rejonach położonych już 200 metrów nad poziomem morza. Roślina ta jest bardziej odporna na temperaturę jak i na choroby oraz jest łatwa w wyhodowaniu. Robusta jest mniej wymagająca dlatego jest tańsza od arabiki. Jej smak jest gorzki i ziemisty, nie posiada żadnych dodatkowych aromatów. Jednak jej ziarna mają swoje zalety. Kawa ta posiada większą zawartość kofeiny co jest pożądaną cechą podczas robienia popularnego espresso.

Kawa w kapsułkach

Coraz częściej możemy spotkać na sklepowych półkach ekspresy, do których jedynie czego potrzebujemy to dedykowane kapsułki. Może się wydawać, że zwykłe przygotowanie kawy jest szybkie i wygodne, ale z kapsułkami może być o wiele szybciej. Wygoda jednak nie jest tania. Pudełko kapsułek na 8 kaw z mlekiem to koszt około 25 zł. Istnieje możliwość zakupu kapsułek wielorazowych do których można wsypać kawę mieloną.

Rodzaje kaw i sposoby ich parzenia.

Idealnie przygotowana kawa może być przyjemnością nie tylko dla naszego podniebienia lecz i samopoczucia. W nadchodzące jesienne poranki można poeksperymentować z kawą i spróbować różnych jej rodzajów. Ale w zasadzie jakie są rodzaje kawy i jak je przygotować?

Jak wiadomo, podstawą każdej kawy mlecznej musi być wywar otrzymany z ziaren kawowca. Jednym z najpopularniejszych napoi we Włoszech jest espresso. Idealną kawę otrzymujemy w momencie gdy woda przelewa się przez zmielone ziarna kawy jedynie przez 25 sekund. Kawa ta powinna posiadać na górze kremową piankę – tzw. „crema”. Espresso podaje się najczęściej w ogrzanej filiżance o pojemności około 70 ml natomiast napełniamy ją jedynie do połowy.

Do kaw czarnych możemy zaliczyć także lungo. Jest to tzw. przedłużone espresso. Oznacza to że po uzyskaniu około 30 ml kawy nie przerywamy zaparzania tylko czekamy do uzyskania około 60 ml napoju. Kawa ta często mylona jest z americano, którą przygotowuje się przez dodanie do espresso przegotowanej wody.

W jesienne poranki najlepiej zaparzyć sobie Doppio. Jest to nic innego jak podwójne espresso, które dodaje nam z pewnością dwa razy więcej energii na rozpoczęcie dnia. Do wykonania espresso doppio najlepiej użyć robusty, gdyż to właśnie ona posiada większą dawkę kofeiny. Do przygotowania doppio potrzebujemy około 14 gramów świeżo zmielonych ziaren kawy.

Rodzaje kaw

Rodzaje kaw mlecznych.


Kawa mrożona

Na gorące lato najlepszym sposobem na ochłodzenie się będzie kawa mrożona, inaczej cafe frappe. Stworzona została w Grecji przez pracownika Nestle, który pod ręką miał jedynie zimną wodę. Pianka na górze została zrobiona poprzez przelewanie wywaru ze szklanki do szklanki. Aby wykonać kawę mrożoną, potrzebujemy około 250 ml zaparzonej kawy, mleko, cukier (wedle uznania) oraz kilka kostek lodu. Można również urozmaicić tradycyjny przepis, dodając do kawy np. lody waniliowe.

Cappuccino

Jeden z najpopularniejszych rodzajów kaw. Wywodzi się z Włoch, gdzie jako pierwsi zaczęli je serwować kapucyni. Nazwa kawy pochodzi od brązowego habitu kapucynów zwanego Cappuccini. Przygotowana jest z równie popularnego espresso i spienionego mleka. Mocno kremowa kawa z mleczną pianką o grubości około 1-2 cm powinna być podawana w podgrzanej porcelanowej filiżance.

Mocha

Sposobem przygotowania mocno przypomina Caffe latte. Różnica polega na tym, że do przygotowanego espresso dodaje się odrobinę czekolady ciemnej bądź mlecznej. Następnie dodajemy gorące mleko a na sama górę kładziemy bitą śmietanę. Do przygotowania możemy użyć również syropu lub sosu czekoladowego dostępnego w sklepach. Miłośników białej czekolady zachęcamy do wypróbowania wersji zwanej zebrą. Wystarczy, że do kawy dodacie naprzemiennie czekoladę ciemną z białą.

Caffe latte, a Flat white.

Charakteryzuje się przede wszystkim łagodnym smakiem i dużą ilością mleka, nic dziwnego więc że ,,latte” po włosku oznacza właśnie mleko. Przygotowanie jej może wydawać się proste, gdyż składniki to tylko kawa i mleko. Pozory jednak mylą, gdyż mleko musi mieć idealną temperaturę aby dobrze się spieniło. Najczęściej napój ten przygotowuje się w wysokich szklankach o konkretnych proporcjach: 1/3 espresso oraz 2/3 mleka. Kawę można wykonać także w wersji słodkiej z dodatkiem cukru, nazywa się to wtedy CAFFE LATTE FREDDO. Można powiedzieć, że ten rodzaj kawy ma wielu wielbicieli, ale jest jeszcze jedna kawa o podobnym gronie zwolenników. Flat white wywodzi się z Australii lub z Nowej Zelandii. Do dnia dzisiejszego trwają dyskusje na temat tego gdzie po raz pierwszy zaczęto ją podawać. Nazwa Flat white oznacza ,,biała płaska”. Podczas jej serwowania, tafla napoju powinna być płaska. Przyrządzenie jej jest bardzo proste, potrzebujemy do tego jedynie podwójne espresso, które zalewamy gorącym mlekiem.

Kawa, a odchudzanie

Kawa w kapsułkach czy mielona?

Obie formy przygotowania kawy mają swoje wady i zalety. Kawa mielona posiada z pewnością więcej kofeiny, która jak wiadomo dodaje nam energii. Możemy kupić kawę mieloną w każdym sklepie, w różnych cenach i od różnych producentów. Jeśli jesteśmy smakoszami możemy przygotować kawę na kilka sposobów dodając do nich różne syropy czy dodatki. Natomiast jeśli zdecydujemy się na kawę w kapsułkach to jesteśmy zależni od producenta. Smaki kaw są ograniczone. Napój w tej formie zazwyczaj posiada w składzie kawę rozpuszczalną co oznacza mniejszą zawartość kofeiny oraz gorszy aromat, ale przygotowanie jej jest szybkie. Wystarczy że posiadamy do tego odpowiedni ekspres.


Kawa, a cukrzyca.

Jaki wpływ na nasz organizm ma kawa? W 2002 roku naukowcy postanowili zrobić eksperyment do którego zaangażowano holendrów. Z badań wynika, że przy regularnym piciu 2-3 kaw dziennie zmniejsza się ryzyko zachorowania na cukrzycę. Sekret jednak nie tkwi w kofeinie, gdyż wpływ na nasz organizm ma również kawa bezkofeinowa. Naukowcy nie ustalili, który dokładanie składnik kawy ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Kilka składników na pewno ma spory wpływ na ogólne zdrowie człowieka. Przykładem mogą być polifenole, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworów.


Kawa, a odchudzanie

Kawa ma wiele zwolenników. Pić ja może każdy, nawet osoby które się odchudzają, gdyż ma ona bezpośredni wpływ na nasz organizm i utratę wagi. Kawa posiada kofeinę, która pobudza nasz układ nerwowy do produkcji adrenaliny, która pomaga nam w spalaniu tkanki tłuszczowej. Picie kawy stymuluje organizm do wytwarzania ciepła za sprawą termogenezy. Kawa zwiększa metabolizm co oznacza że szybciej trawimy i szybciej możemy stracić na wadze.

powrót